Verlaag je WOZ-waarde naar een eerlijke WOZ

Naar de juiste waarde: hoe wordt een eerlijke WOZ bepaald?

Wat is een eerlijke WOZ?

De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) is de waardering van onroerende zaken door de overheid. Het is de basis voor de OZB (Onroerende Zaken Belasting), die u jaarlijks betaalt. Een eerlijke WOZ is een WOZ waardering die realistisch is en recht doet aan de waarde van uw woning. Als woningeigenaar wilt u verzekerd zijn van een eerlijke WOZ. Een te hoge WOZ-waarde van uw woning kost onnodig veel geld. Allerlei belastingen en heffingen worden gebaseerd op basis van de WOZ-waarde van uw woning. Ook kunt u toeslagen mislopen of is er sprake van een veel hogere aanslag Schenk- en erfbelasting (successierechten). Verschillende factoren veroorzaken dat u niet altijd een eerlijke WOZ-beschikking ontvangt van de gemeente. Gemeenten waarderen uw woning namelijk modelmatig: de computer schat wat uw woning waard is, dat is zonder verdere informatie altijd onnauwkeurig. Kom in actie als u van mening bent dat u momenteel niet de juiste en eerlijke WOZ heeft. Op deze pagina vindt u veel informatie over een Eerlijke WOZ.

Huis met vraagteken

Hoe wordt een eerlijke WOZ waarde bepaald?

Om de eerlijke WOZ waarde van uw woning te bepalen, is het belangrijk om de waarde en verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt te controleren. Vergeleken kan bijvoorbeeld worden met de grootte, het bouwjaar en de staat van onderhoud en locatie van uw woning. Een eerlijke WOZ hangt dus sterk af van verschillende factoren. De gemeente is vaak helemaal niet op de hoogte van de specifieke kenmerken van uw woning. Het is daarom begrijpelijk dat u het niet eens kan zijn met de WOZ-waarde die door de gemeente is vastgesteld. Denk bijvoorbeeld aan een oudere keuken of badkamer of een mindere ligging aan een drukke weg. Het zorgt ervoor dat uw woning kenmerken heeft die minder zijn dan gemiddeld, waarmee een gemeente geen rekening mee heeft gehouden bij het vaststellen van de WOZ-waarde.

Waarom is het belangrijk om de waarde van andere huizen te controleren voor een eerlijke WOZ?

Door de waarde van vergelijkbare huizen in de buurt te controleren, kan beter ingeschat worden of de WOZ waardering van uw woning realistisch is. Hierdoor wordt voorkomen dat u te veel OZB en andere belastingen betaalt. Bovendien kan mede op basis van deze informatie bezwaar gemaakt worden tegen de WOZ waardering als deze te hoog is. Om te achterhalen of u momenteel een eerlijke WOZ heeft, loont het om te kijken naar de WOZ-waarde van woningen in uw wijk.

Wij adviseren om gebruik te maken van het online WOZ-waardeloket . Dit platform is gratis en makkelijk te bedienen. Hierdoor krijgt u een duidelijk inzicht in de WOZ-waarde van elk huis in Nederland, zoals de WOZ-waarde van uw buren. Vergelijk de WOZ-waarde van uw huis met vergelijkbare huizen in uw buurt en krijg een beeld van wat een eerlijke WOZ-waarde is. Is de WOZ-waarde van uw eigen woning verschillend van die van andere woningen in uw omgeving? In dat geval zou een bezwaar tegen de WOZ-waarde ook verstandig zijn.

Er zijn diverse factoren waarmee de WOZ-waarde samenhangt, zoals de waterschapsbelasting, eigenwoningforfait, schenk- en erfbelasting en inkomstenbelasting. Als u een tweede huis bezit, kan de WOZ-waarde ook invloed hebben op uw inkomstenbelasting en toeslagen. Daarom is het belangrijk om de WOZ-waarde van uw woning te laten checken door een WOZ-Adviseur, als deze waarde veel te hoog lijkt te zijn. Onze website biedt de mogelijkheid om u aan te melden voor een gratis woz check voor een eerlijke woz.

Waarom is een eerlijke WOZ zo belangrijk?

Een eerlijke WOZ is belangrijk omdat deze de basis is voor de aanslagen die u jaarlijks ontvangt van de overheid. Als de WOZ waardering te hoog is, betaalt u te veel OZB en andere belastingen en heffingen. Daarom is het belangrijk dat de WOZ waardering realistisch is en recht doet aan de kenmerken van uw woning, zoals de staat en ligging. En de waarde in verhouding staat tot woningen in uw buurt.

Een eerlijke WOZ is van groot belang, wanneer u niet teveel wilt betalen aan belastingen en heffingen. Verschillende overheidsinstanties bepalen de door u te betalen belastingen en heffingen namelijk op basis van de WOZ-waarde van uw woning.

Naar de juiste waarde: hoe bepalen we een eerlijke WOZ?

WOZ-Adviseurs onderzoekt jouw WOZ-waarde en beoordeelt de verschillen met andere woningen en komt zo tot een eerlijke woz voor uw woning. Een gratis bezwaar kan worden ingediend tegen de WOZ-waarde die de gemeente modelmatig (via de computer) heeft geschat. Bij ons is gratis dan ook echt gratis. Bij een succesvol bezwaarschrift ontvangen wij een wettelijke vergoeding voor de kosten. Als het WOZ-bezwaar ongegrond wordt verklaard is dit ons risico. U betaalt in ieder geval helemaal niets. Aanmelden voor een lagere WOZ-waarde kan op deze website. De rest regelen wij.

Meer nieuwsartikelen