200 miljoen euro teveel OZB

post-thumbnail-img

Huizenbezitters zijn gemiddeld meer kwijt aan de onroerendezaakbelasting (ozb). Daarmee betalen zij bij elkaar 200 miljoen euro teveel.

Stijging maximeren
De Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat gemeenten te veel ruimte krijgen om hun ozb-opbrengsten te verhogen en pleit voor een vastgesteld maximum waarmee de ozb mag stijgen. De VEH komt tot die conclusie op basis van een steekproef naar de woonlasten in 103 gemeenten.

Rioolrechten
Ook aan rioolrechten zijn mensen volgend jaar flink meer kwijt. Alleen de afvalstoffenheffing daalt, namelijk met 1%.

Economische achteruitgang
De VEH kernschetst de stijging ”los van de werkelijkheid”, omdat de gemeenten de laatste paar jaar bij hun berekeningen geen rekening hebben gehouden met de economische achteruitgang.

Grootste stijging in gemeente Koggenland
Een heel aantal gemeenten rekenen behoorlijk meer. De hoogste ozb-stijging komt voor in de gemeente Koggenland in Noord-Holland. Huiseigenaren moeten daar strak 27,8% meer ozb betalen. In Bunschoten gaat de ozb met maar liefst 25,8% omhoog, in Waalre met 15,8% en in Groningen met 9%. De grootste daling van de ozb is gemeten in Westvoorne (12,7%).

Bron: Vereniging Eigen Huis

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant: De hoge WOZ-waarde in 2023 of Verlaag uw WOZ waarde naar een eerlijke WOZ

< Terug naar nieuwsoverzicht