Wat is de WOZ-waarde?

post-thumbnail-img

De WOZ-waarde is de waarde waarop jouw gemeente je huis heeft geschat. Dit doet de ambtenaar op basis van de grootte van je huis en andere kenmerken. Er wordt daarbij helaas vaak geen rekening gehouden met de ligging of de staat van de woning. Dit komt door de manier waarop de waardering door de gemeente wordt uitgevoerd. Dat gaat namelijk modelmatig (via de computer). Deze schatting van de marktwaarde van jouw woning wordt elk jaar weer door de gemeente vastgesteld met als peildatum 1 januari van het voorgaande jaar.

Hogere belastingen

De WOZ-waarde bepaalt niet alleen hoeveel onroerende zaak belasting (ozb) je jaarlijks moet betalen, maar ook andere gemeentelijke belastingen zoals de afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsbelasting. Bovendien gebruikt de Belastingdienst de WOZ-waarde om het eigenwoningforfait te bepalen en de schenk- en erfbelasting te berekenen.

Is jouw WOZ-waarde te hoog?

Het is verstandig om je WOZ-waarde regelmatig te laten controleren. Als je vermoedt dat de gemeente je woning te hoog heeft ingeschat, dan kun je je aanmelden voor verlaging van de WOZ-waarde. Ga na waarom de WOZ-waarde te hoog kan zijn, zoals achterstallig onderhoud, belemmerende omgevingsfactoren of aanwezigheid van asbest. Bedenk ook dat de gemeente vaak vergelijkt met gerenoveerde of luxe woningen, en hierdoor soms helemaal geen rekening houdt met de onderlinge verschillen tussen jouw woning en de verkochte (luxe) huizen.

Met behulp van het gratis WOZ-waardeloket kun je je waarde vergelijken met die van soortgelijke woningen in je buurt, omdat op deze website alle WOZ-waarden staan van alle woningen in Nederland. Zo kan je als vergelijk ook de WOZ-waarde van het huis van je buren opzoeken.

Als er asbest aanwezig is in de woning, kan dit grote kosten met zich meebrengen voor verwijdering. De gemeente moet hier rekening mee houden bij de vaststelling van de WOZ-waarde.

Een woning met een lage energie-efficiƫntie kan ook een afknapper zijn voor toekomstige kopers en kan daarom leiden tot een lagere WOZ-waarde.

Ook scheurvorming in een woning kan grote kosten met zich meebrengen voor herstelwerkzaamheden en de gemeente moet hier rekening mee houden bij de bepaling van de WOZ-waarde.

Bezwaar maken

Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde kun je hier doen. Je hebt hiervoor 6 weken de tijd. Meld je dus op tijd aan. Nadat we het bezwaar hebben ingediend, doet de gemeente uitspraak: je weet dan hoeveel belastinggeld je hebt bespaart.

< Terug naar nieuwsoverzicht