Gemiddeld 8,6 procent hogere WOZ-waarde in 2022

post-thumbnail-img

Op 1 januari 2022 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 315 duizend euro. Dat is 8,6 procent meer dan een jaar eerder en daarmee de hoogste waarde ooit gemeten, aldus het CBS.

Noordoost-Friesland hoogste stijging

De sterkste stijging is te zien in de gemeente Noordoost-Friesland, waarbij de WOZ-waarde van woningen met wel 19,5 procent is gestegen. De gemiddelde WOZ-waarde lag daar op 233 duizend euro per woning. Van de vier grote steden had Rotterdam de sterkste stijging met 11,4 procent, gevolgd door Utrecht met 9,8 procent. Amsterdam heeft echter maar een stijging van 2,1 procent, wat aanzienlijk minder is dan het landelijk gemiddelde.

Noord-Holland gemiddelde hoog

De gemiddelde woningwaarde steeg in Flevoland met 11,8 procent tot 293 duizend euro per woning. In Noord-Holland en Limburg steeg de woningwaarde met 6,5 procent het minst hard, echter ligt Noord-Holland met hun gemiddelde van 391 duizend euro wel hoger dan de andere provincies.

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkelingen van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. De reden hiervoor is dat woningen voor de WOZ getaxeerd worden op 1 januari van het jaar ervoor. Onderstaande grafiek van het CBS geeft duidelijk aan dat de prijsontwikkelingen van het voorgaande jaar naast de ontwikkelingen van de WOZ-waarde redelijk met elkaar meelopen.

Bij de WOZ-waarde berekening worden alle woningen meegenomen, huurwoningen en niet verkochte koopwoningen vallen daar ook onder. Door nieuwbouw en sloop veranderd de woningvoorraad ook, wat ook kan leiden tot een hogere WOZ-waarde.

Bron: CBS

< Terug naar nieuwsoverzicht