Wel of niet? Bezwaar maken tegen uw WOZ-waarde
Ieder jaar krijgt elke woningeigenaar de brief weer op de deurmat: de gemeentelijke belastingen. Deze belastingen zijn gebaseerd op de WOZ-waarde van uw woning. WOZ is een afkorting voor Waarde Onroerende Zaken. Een gemeentelijke taxateur bepaalt deze waarde onder andere op basis van oppervlakte en verkoopwaarde van vergelijkbare woningen. Ondanks dat een taxateur de zogenoemde Wet WOZ moet naleven, blijft de taxatie een schatting. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met uw persoonlijke situatie, zoals uw hypotheek. Dus, is het wat waard om bezwaar in te dienen als uw WOZ-waarde hoger uitvalt dan verwacht?
Hoe maakt u bezwaar?
De overheid heeft voor u twee opties om bezwaar aan te kunnen tekenen: een formele of informele wijze. Een informeel bezwaar houdt in dat u samen met de taxateur nog eens naar de waardebepaling kijkt en het taxatieverslag kunt inzien, die vaak al inbegrepen zit bij de WOZ-beschikking. Helaas bieden niet alle gemeenten deze optie.
Ook kunt u er voor kiezen om formeel bezwaar aan te tekenen en in (hoger) beroep te gaan. Maar ook dit kan nadelig zijn, omdat dit de nodige proceskosten kan opleveren.
WOZ Adviseurs biedt een derde optie. Wij dienen gratis bezwaar in voor u bij de gemeente, en wat voor uitkomst dit dan ook zal hebben, u betaalt niets. Aanmelden kan heel makkelijk via deze link, of via de knop bovenaan de pagina GRATIS BEZWAAR MAKEN.
Wanneer heeft het zin om bezwaar in de dienen?
Veel gemeentelijke belastingen die u betaalt hangen samen met de WOZ-waarde van uw woning. U betaalt dus te veel belasting als uw WOZ-waarde te hoog is ingeschat. Het loont in dat geval om bezwaar in te dienen, maar zorg er voor dat u zeker bent van uw zaak. WOZ-adviseurs helpt u daar graag bij.
Wanneer beter geen bezwaar indienen?
Wanneer u van plan bent of op het punt staat uw woning te gaan verkopen, dan kan een te hoge WOZ-waarde juist gunstig zijn. U kunt dan namelijk een hogere vraagprijs vragen. Daarnaast kan het ook wat schelen in de hypotheekrente die u betaalt. Het loont dus om zelf de afweging te maken of het in uw situatie zin heeft. Als u twijfelt of vragen heeft, dan helpt WOZ-adviseurs u graag.
Wacht niet te lang!
U heeft tot 6 weken na de officiƫle taxatie de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen. Dat is vanaf het moment dat u de WOZ-beschikking per brief of digitaal ontvangt. Wanneer u na deze 6 weken geen actie heeft ondernomen, vervalt de mogelijkheid en is de taxatie definitief. Naast uw 6 weken voor bezwaar, heeft de gemeente ook een termijn van 6 weken om op u te kunnen reageren. In de praktijk kunnen daar echter nog 6 weken bij opgeteld worden.
Bron: Maxvandaag.nl
Wellicht vindt je deze artikellen ook interessant: De hoge WOZ-waarde in 2023 of Verlaag je waarde naar een eerlijke WOZ