Kritiek om verzoek gemeente voor insturen van interieurfotos voor bepaling WOZ-waarde

post-thumbnail-img

Of woningeigenaren even een paar foto’s van onder andere hun toilet en woonkamer willen uploaden, om zo hun WOZ-waarde te kunnen bepalen, is de gekke realiteit in een aantal gemeenten in Nederland. Zo ook in Amsterdam en Enschede. In Enschede leverde dit verzoek echter een hoop bezwaar op. Niet alleen bij bewoners, ook bij de lokale politici leidde dit tot kamervragen en werd er een spoeddebat gehouden in de gemeenteraad.

Inbreuk op privacy

Met de foto’s zou nóg beter de WOZ-waarde bepaald kunnen worden, om zo ook beter de hoogte van de ozb (onroerendezaakbelasting) te kunnen bepalen. Veel woningeigenaren vinden dit echter een inbreuk op hun privacy. ‘Ik schrok nogal van het verzoek’, aldus Gemma van den Berg uit Enschede in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Iemand gaat binnenkijken om te kijken of er nog wat te halen valt, dat voelt niet fijn’, zegt ze. ‘Ook vroeg ik me meteen af of het wel echt was.’ Ook gaf ze aan haar twijfels te hebben over de beveiliging van de foto’s.

Nog nooit eerder gevraagd

Hans Andre de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis, begrijpt de ophef. ‘Het is in de historie nog nooit gevraagd, foto’s van het interieur. En de grote vraag is of het wel proportioneel is, want in tegenstelling tot wat het GBT zegt staat in de wet helemaal niet dat je foto’s van de binnenkant moet inleveren’. GBT is het gemeentelijk Belastingkantoor Twente, zij zijn gevraagd het verzoek voor het insturen van de foto’s te schrappen.

‘Een geveltaxatie, dat is gewoon. Kijken naar de buitenkant van het huis. Die gegevens geven samen met de informatie van het kadaster veel goede objectieve informatie’, legt de la Porte uit. ‘Als je amateurs foto’s laat maken van hun keuken, wat moet je daar mee?’, vraagt hij zich af. Daarnaast zet hij zijn vraagtekens bij de privacy, zoals vele anderen. ‘Wat doen die bureaus met die foto’s? Worden ze opgeslagen of vernietigd? Daar is nog helemaal niets duidelijk over.’

Social media reageert

Op social media wordt gereageerd met veel kritiek en humor. ‘Zó vreemd dat de overheid steeds vaker de AVG aanhaalt als zij gegevens moeten overleggen, maar steeds vaker een loopje nemen met de privacy van haar burgers’, aldus een critici. Andere mensen kunnen er wel om lachen, er worden foto’s online gezet van compleet verwoeste interieurs, waarvan gezegd wordt dat zij dit voor de lol zouden opsturen naar de gemeente.

Bron: NOS, Metro

Bezwaar maken

Bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde kun je hier doen. Je hebt hiervoor 6 weken de tijd. Meld je dus op tijd aan. Nadat we het bezwaar hebben ingediend, doet de gemeente uitspraak: je weet dan hoeveel belastinggeld je hebt bespaard.

Wellicht vindt je deze artikelen ook interessant: De hoge WOZ-waarde in 2023 of Verlaag uw WOZ waarde naar een eerlijke WOZ

< Terug naar nieuwsoverzicht