4 veelgestelde vragen over de WOZ-waarde
Ieder begin van het jaar ontvangen huiseigenaren de WOZ-waarde van hun woning. Afhankelijk van deze waarde wordt bepaald hoeveel belasting iemand betaalt. Hoe komt deze waarde eigenlijk tot stand? En wat als het het niet eens bent met deze vastgestelde waarde?
Waarom bestaat de WOZ waarde?
Jaarlijks maken gemeenten een WOZ-waarde op (Wet Waardering Onroerende Zaken) van ongeveer 7,7 miljoen woningen met totaal een waarde van 1,9 biljoen euro. Hierop gebaseerd moet er belasting zoals de ozb worden verdeeld. Dat is ongeveer 1,9 miljard euro die naar waarde verdeeld moet worden over de 7,7 miljoen woningen.
Hoe wordt deze waarde bepaald?
Gemeenten en belastingsamenwerkingen gebruiken een computerprogramma om huizen te vergelijken en hieruit een waarde op te halen. Tegelijk wordt er ook gekeken naar de waarde van de woning van een jaar geleden. Verder wordt er naar andere elementen gekeken, waaronder de verkoopcijfers in de omgeving, ligging en onderhoud van de woning. Tevens werken gemeenten ook veel met luchtfoto’s om de staat van een huis te bepalen.
Ik ben het niet eens met mijn WOZ-waarde. Wat nu?
De WOZ-waarde is geen vaststaand feit. Soms kan er bij de totstandkoming wat fout gaan waardoor de waarde hoger uitvalt dan wat de daadwerkelijke waarde echt is. Als dit het geval is, kan je gratis bezwaar maken. Bedrijven als Wozadvizeurs nemen het werk van bezwaar maken uit handen van de burger, omdat dit een tijdrovende klus kan zijn.
Wat doe ik als de gemeente mijn bezwaar afwijst?
Bij een bezwaar kan de gemeente ook bepalen dat het bezwaar ongegrond is en de vastgestelde waarde overeind houden. Deze beslissing moet de gemeente wel onderbouwen. Wanneer je vindt dat de waarde alsnog te hoog is, kan je hiervoor naar de bestuursrechter. Voor het starten van een rechtszaak betaal je griffierecht (zo’n 45 euro). Indien je in het gelijk wordt gesteld door de rechter, krijg je dit bedrag echter terug.
bron: RTL Nieuws