Anderhalve ton te hoge WOZ

post-thumbnail-img

Kan de waarde van een eengezinswoning ondanks de crisis op de huizenmarkt in een jaar tijd anderhalve ton stijgen? Volgens de gemeente Bussum wel. Dan kennen ze Roelf Schrik niet goed.

Het huis van zijn partner ligt aan de rand van het Spiegel. Afgelopen jaren is de WOZ-waarde langzaamaan gestegen van 415.000 naar 450.000 euro. Die waarde schiet als een raket omhoog in de WOZ-aanslag. Volgens de gemeente is het pand in een jaar tijd dik anderhalve ton in waarde gestegen tot 640.000 euro. Bezwaar dat Schrik aantekent, levert al meteen 67.000 euro op. De waarde wordt verlaagd tot 573.000 euro. Lager kan volgens Bussum echt niet. Nee?

Schrik daagt de gemeente voor de rechter. Onlangs zou de zitting zijn. Zou, want twee weken tevoren stond er uit het niets een ambtenaar op hun stoep om te komen praten over de WOZ-waarde. Zijn boodschap was, dat Schrik helemaal gelijk had. De waarde is nooit 573.000 geweest, laat staan 640.000 euro. Ter plekke wordt die afgemaakt op 460.000 euro, iets meer dan de laatste taxatie. Schrik vindt de WOZ-vaststelling in Bussum ‘absolute willekeur en pure bluf’.

Woordvoerder Tom Scherder van de gemeente stelt dat taxaties in eerste instantie modelmatig gebeuren, maar dat dat soms niet accuraat genoeg is. Bijvoorbeeld doordat er te weinig verkopen waren en er daarom geen goed vergelijkbare panden zijn of bij achterstallig onderhoud. Bij bezwaren zet de gemeente steeds meer in op persoonlijk contact om de WOZ-waarde goed vast te stellen en er met de eigenaar uit te komen. Een minnelijke schikking heeft de voorkeur boven een rechtszaak die iedereen tijd en geld kost en vaak toch op een schikking uitdraait. ,,Maar de taxatiewaarde moet wel kloppen”. Vorig jaar waren in Bussum 18.749 aanslagen en 1373 bezwaren waarvan 867 ongegrond, twee nog in behandeling en 504 gegrond en dat is 36 procent.

bron : De Gooi- en Eemlander

< Terug naar nieuwsoverzicht