Brandgang wordt niet gezien als afzonderlijke onroerende zaak, gemeente belast onterecht door
veel huizen in Nederland beschikken over een pad dat achter de woning langsgaat, waarmee het huis via de achterkant te betreden is. Deze zogenoemde ‘brandgang’ wordt vaak onterecht meegenomen in de berekening van de WOZ-waarde. Hierdoor betalen huizenbezitters met een brandgang meer dan eigenlijk nodig is.
Afzonderlijke onroerende zaak
Een brandgang kwalificeert vaak als afzonderlijke onroerende zaak. De eigenaar van de woning is namelijk niet de enige die gebruik maakt van het pad, ook eigenaren van omliggende woningen kunnen gebruik maken van de brandgang. Dit wordt recht van overpad genoemd. Helaas komt het vaker voor dat het wel wordt meegenomen in de objectafbakening. Wanneer de brandgang wordt afgescheiden met bijvoorbeeld een hek of schutting mag het vaak al niet meer meegenomen worden in de WOZ-waarde.
Uitspraak
Het hof in Arnhem-Leeuwarden heeft recentelijk een uitspraak gedaan over een gelijke kwestie. Hierbij werd nog in overweging genomen dat de woning, de tuin en de brandgang op één kadastraal perceel zijn gelegen. Uit foto’s die tot het dossier van deze kwestie behoren blijkt echter dat de brandgang duidelijk is afgescheiden van het perceel. Het hof heeft geoordeeld dat de objectafbakening in verband met de brandgang onjuist is.
Klopt uw WOZ-waarde?
Er bestaat een kans dat uw woning een verkeerde WOZ-waarde van de gemeente toegekend krijgt. Dit kan voor u betekenen dat u meer geld kwijt bent aan gemeentelijke belastingen dan nodig. WOZ-Adviseurs helpt u graag gratis bezwaar te maken. Via de knop rechts bovenin het menu kunt u direct uw gegevens invullen, dan maken wij geheel gratis WOZ-bezwaar voor u.
Bron: Taxlive