De man van één miljoen, de held van huiseigenaren in Woerden en Oudewater

post-thumbnail-img

Sinds kort is Edwin Wouters (56) de held van huiseigenaren in Woerden en Oudewater. In bijna alle gevallen krijgen de bewoners ozb (onroerendezaakbelasting) terug, tot wel enkele tientjes. Wouters schrok van zijn ozb-aanslag, en schreef een brief naar de gemeente van Woerden. Volgens Wouters hoef je geen rekenwonder te zijn om te ontdekken dat er iets niet klopte met de aanslag. Deze was namelijk gestegen met bijna 20 procent, 10 procent meer dan verwacht.

De gemeente nam de brief van Wouters onder behandeling en rekende het tarief van de ozb opnieuw door. Daaruit bleek dat de ozb-tarieven voor 2020 berekend zijn met de WOZ-waarden van 2019. Als gevolg hierop moesten Woerdenaren voor elke 100.000 euro in WOZ-waarde 10 euro meer betalen. In Oudewater was dat 8,60 euro voor elke 100.000 euro.

Door deze rekenfout krijgt Woerden 800.000 meer binnen aan ozb dan begroot. in Oudewater kwam dat bedrag uit op 180.000 euro. Bij elkaar gaat het dus om een bedrag van bijna een miljoen euro dat de twee gemeenten te veel ontvangt. Woerden en Oudewater hebben dezelfde ambtelijke organisatie, vandaar dat in beide gemeente dezelfde rekenfout is voorgekomen.

Menselijke fout

Ad de Regt, Woerdense wethouder spreekt van een incident, het gevolg van een menselijke fout. “Maar we onderzoeken dat nog verder. We willen eerst in beeld hebben wat er exact gebeurd is en kijken wat we eraan kunnen doen.” (…) “Het is allemaal heel vervelend. Je haalt extra geld op bij burgers. In deze tijd, waarin de lasten toch al zo hoog zijn.”

Door de actie van Edwin Wouters krijgt hij 50 euro aan ozb terug. Toch zegt hij hier niet veel om te geven. “Het gaat mij niet om het geld. Er zijn mensen die het meer nodig hebben dan ik. Ik ben blij dat de gemeente mijn brief serieus heeft genomen en er goed mee is omgegaan.”

Vaker misgegaan

Het zal ongeveer vier weken kosten om de fout te herstellen. Eerst moet de gemeenteraad een nieuwe verordening met een lager tarief vaststellen. De huiseigenaren die de aanslag al (een deel) betaald hebben, krijgen vervolgens hun geld terug. De Regt adviseert mensen die de ozb-aanslag nog niet betaald hebben, te wachten met betalen tot de gecorrigeerde aanslag is ontvangen. 

Volgens de oppositiepartijen VVD en Woerden voor Democratie is het hiermee niet afgehandeld. Ze geven aan dat het niet de eerste keer is dat de gemeente de fout in gaat. “Na eerdere fouten in de berekening van de geldstromen voor de jeugdzorg en de fouten met betrekking tot de pensioengelden van oud-wethouders is dit de derde grote financiële fout in korte tijd”, aldus raadslid Reem Bakker van Woerden voor Democratie. Reden genoeg voor Ad de Regt, die net drie weken wethouder is in Woerden, om de interne organisatie goed onder de loep te nemen. 

De VVD wil volgens Florian van Hout, fractievoorzitter, volgende week donderdag in de gemeenteraad een debat over de vraag hoe het mis heeft kunnen gaan. 

Bron: AD

< Terug naar nieuwsoverzicht