Er blijkt van alles mis te zijn met het vaststellen van de WOZ-waarde door Gemeenten

post-thumbnail-img

In zeventig gemeenten is van alles mis met het vaststellen van de WOZ-waarde. Op basis van een taxatie van de waarde van een huis betaalt de eigenaar belasting. Het afgelopen jaar deden de zeventig gemeenten hun werk op dat gebied zo slecht, dat ze onder verscherpt toezicht zijn gesteld van de Waarderingskamer, de toezichtshouder op gemeenten in het kader van de Wet WOZ.

Video: Het afgelopen jaar deden 70 gemeenten het zo slecht, dat ze onder verscherpt toezicht zijn gesteld van de Waarderingskamer.

Verscherpt toezicht houdt in dat de betreffende gemeenten 2 tot 3 keer per jaar een controle krijgen in plaats van 1 keer. Verder wordt er met de verantwoordelijke wethouder gesproken over oplossingen voor de problemen.

Werkdruk
De belangrijkste oorzaak van het probleem is de toegenomen werkdruk bij de gemeenten. Steeds meer huiseigenaren maken bezwaar tegen de WOZ-aanslag. En in plaats dat gemeenten extra personeel kunnen inzetten om die bezwaarschriften te behandelen, moeten de gemeenten juist bezuinigen op personeel, zegt de Waarderingskamer.

Het toegenomen aantal klachten over de WOZ-aanslag heeft vooral te maken met de dalende huizenprijzen. Veel gemeenten hollen achter de feiten aan en taxeren de waarde van huizen te hoog.

Professionele bureaus

Als een gemeente de zaak wil rechttrekken stuit zij op een ander probleem: een goede taxatie van een huis is vaak erg moeilijk doordat er weinig vergelijkbare huizen zijn verkocht.

Volgens de Waarderingskamer nemen huiseigenaren ook steeds vaker een professional in de arm om een bezwaarschrift op te stellen.

Bron: NOS

< Terug naar nieuwsoverzicht