Gemeentelijke belasting wordt niet kwijtgescholden tijdens lockdown

post-thumbnail-img

Uit een rondgang van Omroep West blijkt dat de gemeenten in de regio niet doen aan kwijtschelding van gemeentelijke belasting voor ondernemers die het door de coronacrisis heet onder de voeten hebben gekregen. De VVD-fractie vroeg om het teruggeven van belastingen aan ondernemers in het MKB voor de periode dat winkels door de lockdown gesloten zijn. Helaas is het volgens de verantwoordelijk wethouder niet mogelijk om de gemeentelijke belastingen voor zo’n korte periode kwijt te schelden.

Ondanks lockdown toch betalen

Afgelopen maand viel bij zowel huiseigenaren als bij ondernemers de gemeentelijke belastingen op de deurmat. Door de lockdown zijn nog steeds veel winkels beperkt open en blijft de horeca op slot. Veel ondernemers krijgen het nauwelijks voor elkaar om de eindjes aan elkaar te knopen. Desondanks moeten ondernemers die onvrijwillig gesloten zijn, toch de gemeentelijke belasting betalen. Volgens wethouder Ben van der Stee is het wel degelijk mogelijk om betalingsregelingen aan te bieden. Veel gemeenten blijken dit in de regio aan te bieden. “Den haag doet niet aan kwijtschelding van belasting. Wat wel zo is, is dat we royale betalingsregelingen hebben, bijvoorbeeld later betalen of opknippen in termijnen. Verder is het zo dat, mochten ondernemers toch in de problemen raken, we altijd samen met andere schuldenaren gaan bekijken hoe we ze toch kunnen helpen. Het is maatwerk”, aldus een woordvoerder van de gemeente Den Haag.

In alle gemeenten is het mogelijk om uitstel van betaling aan te vragen. Het verschil zit hem in de lengte van uitstel. In de Krimpenerwaard kunnen ondernemers uitstel aanvragen tot 1 oktober. Gemeenten die vallen onder de belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland, verlenen uitstel tot eind augustus. Hieronder van onder meer Gouda en Leiden. In Zoetermeer duurt het uitstel tot de volgende aanslag. De gemeente waarschuwt echter: “Vergeet niet dat het opstapelen van gemeentelijke belastingschulden niet gunstig is voor u. De gemeente raadt daarom altijd aan om de betaling in twaalf termijnen te voldoen. Mocht dit niet lukken, kijken we naar uw specifieke situatie en passen we het maatwerk toe.”

Alternatieven

In Delft worden ondernemers geholpen door bepaalde gemeentelijke belastingen tijdelijk te schrappen. Ondernemers hoeven zo over 2019 en 2020 geen reclamebelasting te betalen en voor terrassen en terrasboten geen precariobelasting. Precario is een vergoeding voor het gebruik van openbare grond. “Hiermee ondersteunt de gemeente ondernemers in de huidige corona crisis. Voor het jaar 2021 krijgen ondernemers mogelijk een korting op de precariobelasting voor terrassen”, aldus de gemeente.

Gouda helpt de ondernemer ook door bepaalde belastingen te schrappen. “Logies aanbieders hoeven in 2020 en 2021 geen toeristenbelasting te betalen. En de precariobelasting in 2020 en 2021 wordt geschrapt voor het hebben van terrassen en uitstallingen (detailhandel).” De precariobelasting verschilt van 4 tot 20 euro per vierkante meter per jaar.

Bron: Omroep West

< Terug naar nieuwsoverzicht