Gemiddelde WOZ-waarde in 2021 7 procent omhoog

post-thumbnail-img

De gemiddelde woningwaardes blijven stijgen. De gemiddelde WOZ-waarde van een woning bedroeg op 1 januari 290 duizend euro, dit is de hoogste waarde ooit gemeten. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwe cijfers. De gemiddelde WOZ-waarde van woningen nam echter minder hard toe dan in het voorgaande jaar. In de gemeente Oldambt zagen ze een stijging van 12,4 procent, dit maakt ze momenteel de sterkste stijger van Nederland. Van de vier grote steden nam de gemiddelde WOZ-waarde in Rotterdam het sterkst toe, met 11,4 procent. Hierna volgde Den Haag met 9,2 procent. Na jarenlange enorme stijgingen ligt Amsterdam met een toename van 1,2 procent juist ver onder het landelijk gemiddelde.

WOZ-waarde volgt prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

De WOZ-waarde bepaling heeft een jaar vertraging. Dit komt doordat woningen voor de WOZ in bijvoorbeeld 2021 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar, in dit geval dus januari 2020. De onderstaande grafiek toont de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen van het voorgaande jaar naast de ontwikkelingen rond de WOZ-waarde. Zo is te zien dat ze vrij gelijk met elkaar lopen. Bij deze berekening worden alle woningen meegenomen, waaronder huurwoningen en onverkochte huizen. Verandering in de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop leidt tevens tot een hogere WOZ-waarde.

bron: CBS

Bloemendaal, Amsterdam en Utrecht gemiddeld hoogste WOZ-waarde

In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met 778 duizend euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde, in Pekela de laagste met 148 duizend euro. Onderstaande kaart is te zien wat de gemiddelde WOZ-waarde per gemeente is in 2021.

Bron: CBS

Nieuwe berekeningsmethode voor de WOZ-waarde in 2021

voortaan wordt de gemiddelde WOZ-waarde op basis van de BAG woningvoorraad populatie berekend in plaats van de WOZ woningvoorraad. Landelijk leidt dit tot een gering aantal verschillen. Bij sommige gemeenten zal dit verschil wat groter zijn. Door de wijziging is er een nieuwe Statlinetabel die vanaf 2019 de gemiddelde WOZ-waarde weergeeft. Voor eerder jaren kan er gebruik worden gemaakt van een oudere tabel.

Bron: CBS

< Terug naar nieuwsoverzicht