Heffingsambtenaar maakt indexcijfers in WOZ-procedure onoverzichtelijk

post-thumbnail-img

De rechtbank van Oost-Brabant heeft geoordeeld dat de indexcijfers die de heffingsambtenaar had gebruikt om verkoopcijfers te corrigeren naar de waardepeildatum, niet heeft onderbouwd of inzichtelijk heeft gemaakt. Het gaat om een eigenaar van een vrijstaande villa uit 1968, waarvan de WOZ-waarde in 2020 is vastgesteld op €1.150.000. Het dispuut betreft de waarde van de woning.

Eindwaarde beïnvloedt

De rechtbank oordeelt dat de heffingsambtenaar de indexcijfers die hij heeft gebruikt voor het corrigeren van de waardepeildatum, niet heeft onderbouwd of inzichtelijk gemaakt. De woningeigenaar stelt terecht dat hiermee de indexering niet met toetsbare en verifieerbare gegevens is onderbouwd. Dit heeft uiteindelijk invloed op de eindwaarde van de woning. 

Niet aannemelijk

De heffingsambtenaar heeft zijn WOZ-waarde niet aannemelijk gemaakt. De rechtbank heeft de WOZ-waarde geschat op €1.125.000, omdat ook de eigenaar de door hem bepleite waarde van €896.000 niet aannemelijk heeft gemaakt. Wel heeft de heffingsambtenaar de gevraagde stukken voorafgaand aan de hoorzitting ter inzage gelegd. Hiermee heeft hij wel voldaan aan zijn informatieplicht. De rechtbank neemt daarnaast in aanmerking dat de eigenaar niet expliciet om toezending heeft gevraagd.

Bron: Taxlive

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant: De hoge WOZ-waarde in 2023 of Verlaag uw WOZ waarde naar een eerlijke WOZ

< Terug naar nieuwsoverzicht