Hoe de WOZ-waarde tot stand komt en waarom dit belangrijk is

post-thumbnail-img

De WOZ-waarde is de geschatte waarde van je woning. Ieder begin van het jaar krijgen bewoners weer de gemeentelijke belastingen binnen, en die zijn mede hierop gebaseerd. Als de waarde te hoog is ingeschat, dan betaal je onnodig te veel. Waar staat WOZ eigenlijk voor, en hoe wordt deze waarde bepaald?

De WOZ is gecreëerd om belasting te kunnen innen op basis van je woning, zowel huur als koop. WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. In Nederland hebben we de Wet WOZ. Hierin staat beschreven hoe de waardebepaling tot stand komt. Een onderdeel hiervan is dat er een waardepeildatum wordt bepaald om de waarde van je huis te kunnen meten. Dit is altijd de waarde van het jaar ervoor.

De belastingaanslagen

De gemeente gebruikt de WOZ-waarde om onder andere de hoogte van de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing te kunnen bepalen. Als je een koophuis hebt, dan kijkt de Belastingdienst naar het Eigenwoningforfait bij je inkomstenbelasting en daarbij speelt de WOZ-waarde ook een grote rol. Ook wordt de WOZ-waarde gebruikt om je waterschapsbelasting te berekenen. 

Hoe wordt het nu bepaald?

Op basis van een taxatie door de gemeente wordt bepaald wat de WOZ-waarde is. Bij de gemeente kan je een taxatieverslag opvragen. Hierin staat meestal beschreven wat de verkoopcijfers zijn van andere woningen bij u in de buurt. Aan de hand hiervan is dan de WOZ van je woning geconstateerd.

Mijn WOZ-waarde is te hoog

1 januari 2020 was de gemiddelde WOZ-waarde 270 duizend euro per woning in ons land. Dat is 8,9 procent meer dan het jaar ervoor. De juiste bepaling van jouw WOZ is daarom zeer belangrijk, omdat je anders mogelijk teveel belasting betaald. Bezwaar maken tegen de WOZ-bepaling kan daarom lonen, het kan je op jaarbasis tientallen euro’s besparen. Gratis bezwaar maken? Dat kan door in het menu op de knop GRATIS BEZWAAR MAKEN te klikken. 

Bron: BNNVARA

< Terug naar nieuwsoverzicht