Horecaondernemers niet blij met OZB gebruikersdeel

post-thumbnail-img

Een belastingaanslag krijgen voor het gebruik van je pand, terwijl je deze door de pandemie niet eens mocht gebruiken. Oneerlijk, vinden ondernemers in de horeca en evenementenbranche. Een Utrechtse nachtclubeigenaar is een proefproces gestart tegen de gemeente om de gebruikersheffing van de onroerendezaakbelasting (ozb) aan te vechten.

Oneerlijk

“We zijn op last van de overheid als ruim een jaar gesloten. En dan moet ik 1800 euro belasting betalen voor het gebruik van datzelfde pand dat ik niet mag gebruiken. Volstrekt oneerlijk”, aldus nachtclubeigenaar John Zijlstra naar de Telegraaf.

Gelijke behandeling

“Het klinkt oneerlijk, maar bij de belastingwetgeving geldt dit beginsel en dat houdt in dat je iedereen gelijk moet behandelen. Je kunt de heffing niet voor een bepaalde groep ondernemers kwijtschelden. Als je kwijtscheldt, dan geldt dat voor alle ondernemers”, aldus Reinier Kunst, adviseur belastingzaken bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). VNG begrijpt het conflict, maar wijst hiermee op het gelijkheidsbeginsel. Gemeenten die de belasting kwijtschelden zullen dan ook belasting mislopen van ondernemers die minder worden beperkt door de maatregelen, zoals supermarkteigenaren.

Ondernemers zouden door de corona maatregelen niet beperkt worden in het gebruik van hun pand, maar in het uitvoeren van hun zaak. “Het pand staat de gebruiker immers nog steeds ter beschikking, bijvoorbeeld voor opslag, om onderhoud te verrichten of voor koffie to go”, aldus de vereniging. De Landelijke Vereniging van Lokale Belastingen (LVLB) geeft dan ook aan dat er vanuit de fiscaliteit geen gegronde reden is om aanpassingen of kwijtscheldingen van de ozb-aanslag voor gebruik van zakelijk vastgoed uit te voeren.

Onterechte oplegging van de heffing

Zijlstra wordt in het proefproces bijgestaan door horeca-adviseur Arnold van Dijken. Hij wijst op een arrest van de Hoge Raad uit 2018 waarin wordt beschreven dat dit niet voldoende is om de aanslag onroerendezaakbelasting te handhaven. “De gebruiker moet het ook kunnen exploiteren en daar is bij uitbaters van cafés of discotheken geen sprake van. Daarmee is de heffing dus onterecht opgelegd”, aldus Van Dijken

Bron: de Telegraaf, Taxlive

< Terug naar nieuwsoverzicht