Huiseigenaren betalen straks dubbel voor waterschap

post-thumbnail-img

Binnen de waterschappen wordt nu volop gediscussieerd over een nieuw belastingstelsel. De Algemene Waterschapspartij (AWP) is bang dat de rekening vooral bij de burger terecht zal komen. De Landbouw wil liever niet mee betalen, de huiseigenaren dreigen de dupe te worden. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wil de waterschapslasten voor de boeren verlagen ten koste van de burger. De AWP is bezorgd dat vooral huiseigenaren in de toekomst extra moeten gaan betalen.

Momenteel worden de waterschapslasten verdeeld over vier belastingcategorie├źn: 1. Ingezetenen; 2. Gebouwd (huiseigenaren + bedrijfsgebouwd); 3. Ongebouwd (weilanden en akkers); en 4. Natuur. In deze systematiek worden huiseigenaren twee keer belast, 1x als ingezetene en 1x als huiseigenaar. De afgelopen jaren is de stijging van de kosten met name op het bordje van de burgers terecht gekomen. Natuurlijk, de boeren betalen ook wel meer dan vroeger, maar hun tariefsstijging is veel kleiner dan bij ingezetenen. Als boeren minder gaan betalen moet iemand anders meer betalen. Huiseigenaren dreigen de dupe te worden.

De Algemene Waterschapspartij (AWP) is tegen lastenverzwaring richting burgers, ten eerste omdat burgers nu al het leeuwendeel van de waterschapsbelastingen betalen, en ten tweede omdat veel burgers ook nog eens worden aangeslagen als huiseigenaar.

De AWP is voorstander van een duidelijke relatie tussen waterschapskosten per categorie en de waterschapslasten die per categorie worden opgebracht. De kosten voor de waterhuishouding voor natuurterreinen of weilanden zijn nu flink hoger dan de inkomsten uit de waterschapsbelasting, en de burgers van Nederland draaien op voor het verschil. De AWP heeft reeds contact gezocht met de Vereniging Eigen Huis om gezamenlijk op te trekken.

De AWP wil dat de waterschapsbelasting helder en eenvoudig uit te leggen is. De boeren moeten worden aangeslagen op basis van de WOZ waarde voor hun weilanden, net zoals huizen en bedrijfsgebouwen. Als deze objectieve WOZ maatstaf wordt losgelaten, dan vreest de AWP dat in de toekomst nog meer waterschapslasten naar de burgers worden verschoven.
 

Bron: Blik op nieuws

< Terug naar nieuwsoverzicht