In het ouderlijk huis kunnen blijven wonen na overlijden van beide ouders

post-thumbnail-img

Bij het verliezen van een of beide ouders zit je als kind niet te wachten op een rekening van de belastingdienst die onbetaalbaar blijkt te zijn. Helaas is dat momenteel wel de gang van zaken. Bij overlijden moet er erfbelasting worden betaald, en dat is vaak onbetaalbaar. Hierdoor zijn kinderen genoodzaakt om het ouderlijk huis te moeten verlaten. Mogelijk komt hier nu verandering in.

Linda en Milo

Uit een reactie van staatssecretaris Hans Vijlbrief op de kamervragen die in oktober 2020 zijn gesteld, blijkt dat het binnenkort mogelijk zal zijn voor weeskinderen om in het ouderlijk huis te kunnen blijven wonen nadat de ouders zijn overleden. Deze kwestie werd doorgenomen naar aanleiding van een uitzending van Kassa waarin (inmiddels overleden) Linda en haar zoon Milo(destijds 13) een soortgelijk verhaal deelden. Hierin vertellen ze dat Linda uitgezaaide borstkanker heeft, en nog enkele maanden te leven heeft. Zoon Milo blijft dan alleen achter. Zijn vader is namelijk eerder overleden aan een hartinfarct toen hij zeven jaar oud was.

Linda wilde alles geregeld hebben, zoals haar uitvaart en testament, om alles voor Milo zo makkelijk mogelijk te maken na haar overlijden. Hier loopt ze tegen een probleem aan. Milo zal het ouderlijk huis gaan erven. Maar om dit te kunnen doen moet hij een erfbelasting betalen van vijfenveertigduizend euro.

Belasting over de WOZ-waarde

Als een kind iets erft met een waarde van meer dan twintigduizend euro, dan moet er erfbelasting worden betaald. Bij een woning gaat het dan om de WOZ-waarde, daarover zal dan de belasting betaald moeten worden. Dit wordt echter een probleem als het kind of ouder waarvan wordt geërfd dat geld niet op de bank heeft staan. Daarnaast wordt er ook niet gekeken naar leeftijd. ‘Het maakt niet uit of je jonger bent dan achttien jaar of ouder bent dan achttien jaar’, aldus docent erfrecht Lucienne van der Geld. Als het geld er niet is, dan blijft er maar één optie over, en dat is het ouderlijk huis verkopen om de belasting te kunnen betalen.

‘De staatssecretaris heeft het plan om de wet- en regelgeving te wijzigen, zodat langdurig uitstel van betaling zonder het in rekening brengen van invorderingsrente mogelijk wordt. De algemene oplossing zal worden opgenomen in de fiscale verzamelwet 2023. Op korte termijn hoopt Vijlbrief een beleidsbesluit te publiceren waarin voor deze situatie een oplossing wordt opgenomen’, schrijft Kassa.

Helaas zijn zoals Milo meerdere kinderen hiervan de dupe geworden. Als zijn vader nog geleefd had, dan was er niets aan de hand geweest. Er geldt namelijk een andere regeling voor partners. ‘Die kunnen belastingvrij ruim zeshonderd zestigduizend euro erven. Vanuit de gedachte dat die partner ongestoord verder zou moeten kunnen leven.’, aldus Van der Geld.

Crowdfunding

Een vriendin van Linda besluit een crowdfunding-actie op te zetten voor Milo, zodat hij het huis niet hoeft te verlaten. Binnen vier dagen was het totaalbedrag van vijfenveertigduizend euro binnengehaald. ‘Toen hebben we elkaar vastgepakt en een rondedansje gedaan door de woonkamer. Toen pas kon ik ook echt huilen. De geruststelling dat hij in het huis kan blijven wonen, dat geeft echt heel veel rust.’ aldus Linda.

Bron: BNNVARA

< Terug naar nieuwsoverzicht