Inkomsten lokale overheden omhoog

post-thumbnail-img

Lokale overheden halen dit jaar 12,2 miljard euro binnen aan heffingen. Vooral bij gemeenten en waterschappen stijgt de verwachte opbrengst. Vergeleken met vorig jaar is er een toename van 3,2 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in januari 2012 bekend. Vooral door stijgingen bij de onroerendezaakbelasting (ozb) en de rioolheffingen krijgen gemeenten meer geld in kas.

De hogere inkomsten komen voor een deel ook door uitbreiding van nieuwbouw. Aan bouwvergunningen verwachten de gemeenten bijna 4 procent minder aan inkomsten. Die dalen voor het derde opeenvolgende jaar. De waterschappen denken dit jaar 2,4 miljard euro binnen te halen. Dat is 3,6 procent meer dan vorig jaar. Een deel van het (extra) geld gaat naar de aanleg en het onderhoud van riolen, waterkeringen, vaarwegen en waterlopen (watersysteemheffing). Deze opbrengsten voor ‘houden van droge voeten’ nemen de laatste jaren gemiddeld met 5 procent toe.
 Bij de uitkomsten van gemeenten zegt het CBS zich te baseren op de begrotingen. Eventuele begrotingsbijstellingen zijn niet meegenomen. Het CBS denkt in maart meer gegevens te hebben.
De Vereniging Eigen Huis zegt niet verrast te zijn over de stijging van de ozb. Uit een eigen steekproef van eind vorig jaar bij 114 gemeenten bleek al dat er sprake van een stijging dit jaar zou zijn. In maart komt Eigen Huis met haar eigen ozb-cijfers. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wijst erop dat het gaat om voorlopige cijfers. De VNG pleit voor een gezaghebbend instituut dat de ontwikkeling van de lokale lasten eenduidig bijhoudt.
 Bron: Telegraaf

< Terug naar nieuwsoverzicht