Mogelijk hogere belastingen voor Alphenaren

post-thumbnail-img

De ozb-belasting dreigt stelselmatig omhoog te gaan. Hierdoor lopen Alphenaren het risico op lastenverzwaring.

Financieel gat vullen

Alphen aan den Rijn dreigt tot en met zeker 2025 te zitten met een financieel gat. Om deze reden zal het nodig zijn om een verhoging in te zetten. Voor de jaren 2022 tot en met 2025 zullen Alphenaren ieder jaar een stijging ervaren van 5 procent. Dit betekent dat er bovenop de gemiddelde 300 euro per jaar aan ozb (onroerendezaakbelasting) nog 15 euro extra bij komt.

Ozb had hoger gekund

Volgens wethouder financiën Kees van Velzen is dit nodig. De ozb schijnt al heel laag te zijn in Alphen en volgens hem had de stijging hoger kunnen zijn geweest, als Alphen zich niet financieel door de corona crisis heen had geslagen.

Tijdens een debat over de zogeheten kadernota blijkt dat veel politieke partijen het hier mee eens waren. Het is vervelend, maar prima te overzien, vinden ze. VVD, ChristenUnie en SP waren het hier echter niet mee eens. “door de pandemie hebben al zoveel inwoners en bedrijven moeite het hoofd boven water te houden. Zij verwachten juist een helpende hand.” Aldus Anouk Noordermeer (VVD). Tevens gaf ze aan dat er een stijging in zaken zoals afvalstoffen- of rioolheffing dreigt. Haar boodschap hierin was om te moeten bezuinigen. Toen ze voorstelde om dat op gebied van handhaving te doen, werd dit idee echter lachend van tafel geveegd.

“Die 15 euro is wisselgeld”

Wethouder Van Velzen gaf aan dat er een aantal grote projecten aan zitten te komen waar veel Alphenaren blij van zullen worden. “Die 15 euro is dan wisselgeld. Ik denk dat de doorsnee inwoner zou zeggen: doe het! We vragen echt geen euro’s aan Alphenaren die we niet nodig hebben.” Na de zomer zal worden bepaald hoe de verhoging in de ozb er uit zal moeten komen te zien. Door een meevaller zou deze lager uit kunnen vallen. Van Velzen rekende voor aankomend jaar namelijk op 6 miljoen vanuit het Rijk, maar dat is 7,8 miljoen geworden.

Bron: Nu

< Terug naar nieuwsoverzicht