Nieuwe waardering WOZ-waarde van inhoud naar oppervlakte

post-thumbnail-img

Per 1 januari verandert de WOZ-waarde van bijna vijf miljoen huizen. Vanaf dit jaar wordt voor de waardering gekeken naar de oppervlakte(vierkante meter of m2) van een woning. Voorheen werd dit bepaald op basis van de inhoud(kubieke meter of m3) van een woning.

De aanpassing kan gevolgen hebben voor de WOZ-waarde, aldus hoofd inspectie Ivo Lechner van de Waarderingskamer, die toeziet op de WOZ. Volgens hen is het ‘vooral bedoeld om de taxatie transparanter en beter controleerbaar te maken’. 250 van de 352 gemeenten moeten de overstap nog maken. De overige gemeenten waren al overgestapt. 

In sommige gemeenten leidde de overgang tot vragen en bezwaren. Hieruit blijkt dat communicatie cruciaal is. “Bij veel gemeenten is het voor de eerste keer bekend maken van WOZ-waarden op basis van de gebruiksoppervlakte heel soepel verlopen. Goed communiceren over deze systeemwijziging en goede kwaliteit van gegevens zijn daarbij zeker van belang.”

Hoger of lager?

“De WOZ-waardes kunnen door de nieuwe rekenmethode hoger of lager uitvallen”, aldus Lechner. Dit kan ertoe leiden dat huiseigenaren bijvoorbeeld meer OZB moeten betalen. “De manier waarop WOZ-waardes werden berekend, was niet nauwkeurig genoeg.” (…) “Wanneer op deze nieuwe, nauwkeurige manier wordt gerekend, kunnen eerder gemaakte fouten aan het licht komen.”

Gevolgen onduidelijk

De Waarderingskamer benadrukte dat het niet ging om ‘het leiden tot hogere WOZ-waarden en een hogere belastingdruk’. “Hoe groot de gevolgen zullen zijn, is voor ons niet duidelijk.  Maar bij gemeenten die al over zijn naar het nieuwe systeem, bleven de gevolgen beperkt”, Aldus het hoofd inspectie van de Waarderingskamer.

De taal van de woningmarkt

Volgens de Waarderingskamer sluit de gebruiksoppervlakte meer aan op ‘de taal van de woningmarkt’. Op Funda worden woningen ook op basis van oppervlakte aangeboden. De geleidelijke overgang van gemeenten van inhoud naar oppervlak heeft ongeveer 5 jaar geduurd.

Bron: Nu.nl

< Terug naar nieuwsoverzicht