Onbewoonbare kanaalwoningen in WOZ-waarde gestegen

post-thumbnail-img

Ondanks de schade die de kanaalwoningen langs Almelo-De Haandrik hebben opgelopen, is de WOZ-waarde voor deze bewoners nog steeds gestegen. Bewoners zijn verbaasd, zelfs huizen die zodanig beschadigd zijn dat ze gestut moeten worden, zijn veel te hoog getaxeerd voor de staat waarin ze verkeren. Hierdoor zijn de woningen op papier veel meer waard geworden. Dit resulteert in een hogere OZB belasting voor de bewoners die zich al in een lastige situatie verkeren.

Waardebepaling uitgevoerd door GBTwente

De WOZ-waarde wordt bepaald door GBTwente, Op de website staat hoe de waardebepaling tot stand komt. “Het bepalen van de WOZ-waarde van alle woningen is deels een geautomatiseerd proces. Taxateurs bij GBTwente werken daarbij met modellen. Zij vullen zo’n model met een grote hoeveelheid gegevens over de woningmarkt. Die gegevens worden daarna door de computer geanalyseerd. Zowel objectkenmerken als marktgegevens spelen daarbij een rol. Objectkenmerken zijn bijvoorbeeld: type woning, bouwjaar, oppervlakte, ligging en onderhoudstoestand… Marktgegevens zijn bijvoorbeeld de verzamelde verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt.”

“Het lijkt een gebed zonder einde.”

Een van de bewoners van de kanaalwoningen is Iwan Kuiterman. Ook hij zag dat de WOZ-waarde van zijn woning was gestegen, ondanks de onbewoonbare staat van het pand. Door de beschadigingen woont hij al bijna een jaar in een huurwoning, na 17 jaar gewoond te hebben in de kanaal woning. “Ze zeggen dat ons huis het snelst wegzakt van alle huizen hier langs het kanaal.” De huurwoning was bedoeld als een tijdelijke oplossing, maar het is nog maar de vraag of de woning nog te herstellen is en wanneer hij terug kan keren. “Het lijkt een gebed zonder einde.”

< Terug naar nieuwsoverzicht