Ozb stijging het hoogst in Opmeer

post-thumbnail-img

Woningeigenaren in de gemeente Opmeer zullen een stijging in hun onroerendezaakbelastingen (ozb) ervaren van bijna 32 procent. De woningeigenaren betalen in 2021 gemiddeld ruim 41 procent meer dan vorig jaar, doordat de WOZ-waarde is gestegen. Volgens Vereniging Eigen Huis is deze gemeente hierdoor de grootste stijger van Nederland.

Vorig jaar was in de gemeente de ozb een groot onderwerp van discussie. Dat Opmeer nu de grootste ozb-stijger van Nederland is, verbaast DSV-fractievoorzitter Mario Appelman niets. “Ik val nou niet bepaald van mijn stoel nee. Wij hadden dit al voorspeld. Wat me stoort is dat de wethouder stelt dat hij geen andere keuze had.” Aldus Appelman. Wethouder Herman ter Veen (PvdA) stelde dat deze verhoging “de enige mogelijkheid is om de begroting sluitend te krijgen.” Volgens Appelman te makkelijk. “Het blijft een kwestie van politieke keuzes, wij hebben in de gemeenteraad genoeg voorstellen gedaan met hoe het anders kan. Dit was wat ons betreft niet nodig.”

Huizenbezitter draait ervoor op

Sinds 2015 vallen de kosten voor jeugd- en ouderenzorg onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. De belastingverhoging was hierdoor nodig. De kosten vallen namelijk hoger uit dan de gemeenten van het Rijk ontvangen. Opmeer liet eerder al weten in hun begroting van 2021 dat dit de ‘bottleneck’ is. “Dit zijn sociale zorgkosten, waar iedereen gebruik van maakt. Ze worden nu vooral neergelegd bij de huiseigenaren. Dat is niet eerlijk”, stelt Vereniging Eigen Huis. DSV sluit zich daarbij aan. “Je laat huizenbezitters betalen voor een tekort op het sociaal domein. Het is te makkelijk om de rekening bij de huizenbezitter neer te leggen.”

Bron: NH Nieuws

< Terug naar nieuwsoverzicht