Rioolheffing gekoppeld aan WOZ-waarde

post-thumbnail-img

BODEGRAVEN-REEUWIJK – De grondslag voor de rioolheffing wordt vanaf 2012 in onze gemeente gekoppeld aan de WOZ-waarde van een woning. Dat is besloten tijdens de raadsvergadering van woensdag 14 december. De rioolheffing is bedoeld voor de aanleg en het onderhoud van het rioleringssysteem. 

Ook is besloten dat de rekening voor de rioolheffing voor de eigenaar is. Momenteel betaalt in Reeuwijk de gebruiker de heffing. Bovendien was de rioolheffing gebaseerd op het drinkwaterverbruik. Door de nieuwe manier van het berekenen van de rioolheffing gaan met name Reeuwijkse huurders er fors op vooruit. Voor hen betekent dit een voordeel van 426,69 euro.

Doordat de Reeuwijkse woningbouwvereniging nu de rioolheffing moet gaan betalen, in plaats van de huurders, kampt de woningstichting ineens met een extra kostenpost van 5 miljoen.Bodegravers betaalden eerst een vast tarief van 303,67 euro. Nu wordt het tarief berekend aan de hand van de WOZ-waarde. In de praktijk komt het erop neer dat eigenaren van een woning met een WOZ-waarde van 300.000 euro, straks meer gaan betalen dan 303,67 euro, maximaal 550,80 euro. Eigenaren van een woning met een WOZ van minder dan 300.000, gaan minder betalen.
Volgens wethouder Goudbeek wordt de OZB met 1,2 miljoen euro verhoogd, de rioolheffing met 1,2 miljoen verlaagd en de afvalstoffenheffing met 600.000 euro verlaagd. ,,Per saldo is er dus een lastenverlichting van 600.000 euro”, aldus de wethouder.In 2012 wordt de grondslag voor de rioolheffing opnieuw bekeken. De SGP en PvdA zijn het niet eens met het koppelen van de rioolheffing aan de WOZ-waarde en stemden tegen.

Bron: Bodegraafs Nieuwsblad

< Terug naar nieuwsoverzicht