Thuiswerken zorgt voor leegstand in kantoren

post-thumbnail-img

Ondanks dat de coromamaatregelen zijn afgeschaft, blijven veel kantoormedewerkers (deels) thuiswerken. In Nederland zou het gaan om ongeveer 3,3 miljoen vierkante meter volgens vastgoedadviseur Colliers, wat bijna 6 procent is van al het kantooroppervlak. Het gaat hier om leegstand van verhuurde kantoorruimte.

Deze leegstand komt bovenop de officiële leegstand van kantoorruimte van meer dan 7 procent. Colliers verwacht dat een hybride werkweek van van drie dagen op kantoor en drie dagen thuis de standaard zal worden. 

De piekbezetting op kantoren zal bepalend zijn of bedrijven ook daadwerkelijk afscheid zullen nemen van de overbodige vierkante meters. “We zien nu dat dinsdag en donderdag de piekdagen zijn, waarop de meeste medewerkers naar kantoor gaan”, aldus Madeline Buijs, onderzoeker bij Colliers. “Maar als je dat in stand laat, kan je niet echt efficiënter met je ruimte omgaan. Bedrijven kijken nu naar hoe je kantoorbezoek over de hele week kunt uitsmeren, zodat ze minder ruimte nodig hebben.”

SOORT LEEGSTANDOPPERVLAKTE (M2)PERCENTAGE VAN TOTALE KANTOORRUIMTE
Verborgen3,3 miljoen5,9%
Officieel4,3 miljoen7,4%
Totaal7,6 miljoen13,3%
Leegstand kantoorruimte, bron: Colliers

Juiste verdeling

Veel organisaties experimenten al door het personeel ‘uit te smeren’ over de week met behulp van reservering apps of team roosters. Door deze gelijkmatige bezetting denkt Colliers dat de ruimte per medewerker daalt van een gemiddelde van negentien vierkante meter naar zestien.

Langlopende huurcontracten

De kantoorleegstand zal oplopen als bedrijven ervoor kiezen om minder meters te gaan huren, maar volgens Colliers zal dat niet zo hard gaan. “Bedrijven hebben vaak langlopende huurcontracten, dus ze kunnen ook niet zo snel van die meters af”, zegt Buijs. “Maar we verwachten dat ze uiteindelijk wel kritisch zullen kijken naar hoeveel ze huren en wat ze echt nodig hebben. En dan kan het ook tot een echte leegstand leiden.”

100.000 openstaande vacatures

De ontwikkeling van de economie zal ook een grote rol spelen in de uitkomst van de leegstand. Momenteel zijn er meer dan 100.000 vacatures voor kantoorbanen. “bedrijven zorgen er wel voor dat ze niet alle vierkante meters afstoten die ze op dit moment niet nodig hebben. Want als ze willen groeien, moeten ze ook plek hebben om nieuwe medewerkers te huisvesten.”, aldus Buijs.

Meer woningen?

Volgens Buijs geeft de oplopende leegstand wel kansen voor ombouw naar woningen. “kantoren zijn op zich goed geschikt om te transformeren, dat kan vaak relatief eenvoudig. En het hoeven dan niet alleen woningen te worden, dat kan ook horeca of iets anders zijn.” Voor de ouderwetse bedrijventerreinen langs de snelweg zal namelijk nog maar weinig vraag naar zijn.

Bron: NOS

< Terug naar nieuwsoverzicht