Verdubbeling in aantal WOZ-bezwaren, ondernemers grijpen massaal in tegen hoge beschikking

post-thumbnail-img

In het begin van dit jaar steeg de hoeveelheid bezwaren met maar liefst 49% ten opzichte van vorig jaar 2020. Een belangrijke rol blijft toch de coronacrisis. Met name ondernemers zijn hier de dupe van, en dat terwijl zij nu extra zorgvuldig op hun uitgaven moeten letten. Veel gemeenten hebben in de waardebepaling geen rekening gehouden met de negatieve effecten die de corona maatregelen hebben gehad.

Er had rekening gehouden kunnen worden

Volgens Previcus Vastgoed hebben gemeenten de mogelijkheid om corona op te voeren als ‘bijzondere omstandigheid’. Dit werd ook aanbevolen door de Waarderingskamer, naar aanleiding van een onderzoek uitgevoerd door het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale overheden (ESBL). Helaas kiezen volgens de directeur van Previcus Vastgoed Michel Uyen, te weinig gemeenten voor deze optie. “Veel ondernemers betalen daardoor teveel belasting voor hun kantoor-, horeca- of winkelpanden.” Aldus Uyen. “De lockdown heeft een negatieve invloed op de waarde van horeca- en winkelpanden, maar bijvoorbeeld ook het vastgoed van sportclubs. Die correctie is bij veel WOZ-beschikkingen niet doorgevoerd.”

Redenen voor bezwaar

Mensen die bezwaar maken tegen WOZ-waarde doen het voornamelijk omdat de waarde van hun woning niet correct wordt bepaald, dit kan komen door meerdere waardeverminderende factoren zoals achterstallig onderhoud, een laag energielabel of omgevingsfactoren, zoals een woning in de buurt van een spoor of vliegveld.

Previcus Vastgoed heeft de meest genoemde redenen om bezwaar te doen op de WOZ-waarde van bedrijfspanden op een rij gezet.

  • De verplichte sluiting door corona moet voor alle bedrijven als correctie worden opgevoerd bij de waardering van een pand. De vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) adviseert dit nu alleen voor theaters, bioscopen en hotels.
  • De bezetting van bedrijfspanden is veel lager door de coronamaatregelen. Daardoor worden ze minder waard.
  • Door de corona maateregelen zijn de huurprijzen omlaag gegaan. De WOZ zou mee moeten dalen.
  • Doordat thuiswerken veelal de norm is geworden is er veel (verborgen) leegstand ontstaan. Doordat veel bedrijven vastzitten aan een huurcontract van 5 jaar is dit probleem nog niet zichtbaar.
  • Risico om te beleggen in commercieel vastgoed is groot door onzekerheden in de markt. Het risico-opslag kan hoog aangehouden worden, daardoor is de waarde van dit type vastgoed lager.

Bron: Previcus Vastgoed, AD, EenVandaag

< Terug naar nieuwsoverzicht