Voornamelijk ouderen gedupeerd door te hoge WOZ-inschatting
Het lijkt erop dat vooral ouderen de dupe zijn van te hoge WOZ-inschattingen. Volgens de Waarderingskamer voeren gemeenten hier extra controles voor uit, desondanks worden verouderde huizen te hoog ingeschat.
Volgens de consumentenvereniging Vastelastenbond worden pas opgeknapte woningen gebruikt als voorbeeldwoningen bij het vaststellen van de WOZ-waarde. Dit leidt tot een te hoge inschatting voor verouderde huizen, die vaak bewoond zijn door ouderen. De waarderingskamer beweert hier bekend mee te zijn.
Niet bezig met verduurzaming
‘Oudere mensen doen ‘vaak niet veel meer aan hun woning’, aldus Dirk-Jan Wolfert, directeur Vastelastenbond. ‘Daarnaast hebben ze vaak de financiële middelen niet om de woning grondig te verbouwen of op te knappen.’ Ook houdt deze groep zich minder bezig met duurzaamheid. Hierbij verwijst de Vastelastenbond naar de studie ‘Grijze Haren, Groene Huizen’ van het Planbureau voor de Leefomgeving.
Gratis bezwaar maken
Het is mogelijk voor senioren om bezwaar in te dienen. Dat kan gemakkelijk via deze website door op GRATIS BEZWAAR MAKEN te klikken. Dit is geheel kosteloos.
Volgens Wolfert maken ‘deze aanvragers de meeste kans om hun WOZ-beschikking succesvol aan te vechten’. Daarnaast voegt hij toe dat de succeskans sterk afhangt van de gemeente. ‘Sommige gemeenten zitten goed met hun schattingen, terwijl andere gemeenten er juist naast zitten.’ Woz-Adviseurs neemt dit graag voor u uit handen zodat u zorgeloos bezwaar kunt maken.
Aanvullende controles
Ruud Kathmann van de afdeling Evaluatie legt uit dat gemeenten bekend zijn met het fenomeen en dat er rekening mee gehouden wordt. ‘Dat er bij de marktanalyse goed gekeken moet worden naar de kwaliteit van de woning (opgeknapt of niet, verduurzaamd of niet) is duidelijk.’ Volgens Kathmann worden in de meeste steden al aanvullende controles uitgevoerd voor woningen waar dezelfde bewoner al lang staat ingeschreven. De afdeling Evaluatie moedigt dit soort aanvullende controles dan ook ‘nadrukkelijk’ aan.
Bron: Binnenlands Bestuur