WOZ-stijging zorgt voor tenietdoening in verlaging van verhuurderheffing

post-thumbnail-img

In de praktijk lijkt de beloofde verlaging van de verhuurdersheffing compleet in rook op te gaan. Dit als gevolg van een flinke stijging van de huizenprijzen en dus ook de WOZ-waarde van deze huizen.

Volgend jaar zal de verhuurderheffing met 500 miljoen euro verlaagd worden. Deze belasting wordt betaald door sociale verhuurders die meer dan vijftig huurwoningen in hun bezit hebben. De belasting is al een langere tijd een zware last voor zowel de corporaties als veel politieke partijen. Door de verhuurderheffing kunnen er minder sociale huurwoningen gebouwd worden. Daarnaast is het bijna onmogelijk om bestaande huurwoningen te verduurzamen, en huren betaalbaar te houden.

“schandalig”

Er werd gepleit voor een totale afschaffing van de belasting, maar helaas werd het besluit genomen om voor een verlaging te gaan van 500 miljoen euro. Van die verlaging zal in de praktijk echter weinig van terecht komen. Marcel Trip van de Woonbond vindt het schandalig. “Als er na zoveel politieke en maatschappelijke druk een verlaging komt, en die verlaging is er dan in de praktijk ook nog nauwelijks, dan laat je zien dat je alle huurwoningzoekenden niet serieus neemt en in de steek laat.” 

Waarom komt er weinig van die verlaging terecht?

De verhuurderheffing is een doelbelasting. Dat betekent dat het kabinet van tevoren bepaalt hoeveel geld ze op willen halen met de belasting. Voor 2021 is dit doel 1,4 miljard euro. Voor 2022 wil het kabinet 0,9 miljard euro ophalen met de verhuurderheffing. Corporaties betalen een percentage van de totale WOZ-waarde van hun woningvoorraad aan verhuurderheffing. Door de stijgende WOZ-waarde dreigt het verlagen van het percentage volledig in het niet te vallen. De manier waarop de belasting dus wordt geheven laat weinig over van de beloofde verlaging.

Sigaar uit eigen doos

Trip zegt dit bizar te vinden. “Dat de WOZ in deze huizencrisis stijgt mag geen verrassing zijn. Daarvoor moet die berekening gecorrigeerd worden. We vrezen dat er anders gewoon 1,4 miljard betaald gaat worden.” AEDES, de vereniging van woningcorporaties, sluit zich hierbij aan. “Wij willen de verhuurdersheffing helemaal afgeschaft zien, maar zolang die er dan toch nog is, moet de WOZ-waarde voor corporaties bevriezen. Anders gaan ze steeds meer betalen.” Sandra Beckerman, SP-kamerlid, zegt het hiermee eens te zijn. Ook zij wenst dat de berekening van de belasting wordt aangepast. “Anders betalen de corporaties dus in feite gewoon het bedrag zoals het begroot was.”

Met ministerie van Binnenlandse zaken geeft toe dat de verlaging in de praktijk lager uit kan pakken. In een schriftelijke verklaring laten ze weten dat de tariefverlaging in 2022 ervoor zorgt dat de opbrengst 500 miljoen lager is. Maar dat dit ‘afgezien van onzekere factoren zoals de WOZ-stijging en de heffingsverminderingen’ is. Dit zijn echter dezelfde onzekere factoren die er dit jaar voor hebben gezorgd dat de verhuurderheffing hoger uit is gevallen.

Uiteindelijke verlaging van 100 miljoen

Naar verwachting betalen corporaties dit jaar 1,8 miljard euro aan verhuurderheffing. Dat is ruim 400 miljoen meer dan de 1,4 miljard die het kabinet op wilde halen. De aangekondigde verlaging van 500 miljoen is volgens de SP dus een sigaar uit eigen doos. “Omdat er dit jaar 411 miljoen meer is betaald dan bedoeld, blijft er dus van die verlaging volgend jaar eigenlijk al maar 100 miljoen over”, zegt Beckerman. “En daar komt de stijging van de WOZ-waarde dan ook nog eens bovenop.”

Binnenkort staan de Algemene Financiële beschouwingen gepland. De begrotingsplannen van 2022 worden dan verder besproken. De SP wil daarbij de kwestie aankaarten. “Alle partijen behalve de VVD hebben tijdens de verkiezingen gezegd de verhuurdersheffing te willen afschaffen. Dan kan het niet zo zijn dat we nu schikken voor een verlaging, laat staan een die eigenlijk geen verlaging is”, aldus Beckerman.

Bron: RTL Nieuws

< Terug naar nieuwsoverzicht