WOZ waarde van belang bij erfrecht / succussierechten. WOZ-waarde 2013, 2014 en 2015 een keuze voor de erfbelasting

post-thumbnail-img

Het erfrecht gewijzigd. En is de WOZ waarde daarbij van groot belang. Het recht is eenvoudiger geworden, maar dit nieuwe erfrecht pakt ook nadelig uit voor wie een huis erft. De huizenbezitters gaan namelijk meer erfbelasting over een erfenis betalen dan nu het geval is.

WOZ waarde
De WOZ waarde is de waarde op 1 januari van het jaar ervoor. Door de economische crisis daalt de waarde van een eigen woning, maar door de vertraging van een jaar daalt de WOZ waarde minder snel dan de economische waarde van de woning. Toch betaalt u dan de hoofdprijs aan erfbelasting. Als de economie weer aantrekt, kan dat veranderen, maar dan zullen de belasting percentages voor de WOZ waarschijnlijk wel omhoog gaan: de gemeenten hebben immers een chronisch geld tekort. De meeste mensen weten wel, dat de WOZ waarde ook nog eens doorwerkt in allerlei gemeentelijke belastingen en de omslag waterschapsheffing. In 2010 is daar de erfbelasting (successierecht) bij gekomen.

Keuze WOZ-waarde
In 2013, 2014 en 2015 heeft de erfgenaam keuze welke WOZ-waarde hij of zij wil hanteren: lees verder

Nieuwe WOZ beschikking aanvragen
Voor iedere belanghebbende kan, zodra hij eigenaar is geworden van een huis, ook een nieuwe WOZ beschikking aangevraagd worden bij de gemeente. Laat dit snel doen na het overlijden. Dan kan er bezwaar tegen de WOZ waarde gemaakt worden. Dat kan u veel geld aan erfbelasting (voorheen successierecht genoemd) schelen. Via dit  formulier kunt u zich aanmelden.

< Terug naar nieuwsoverzicht