Zeker de helft van woningeigenaren zijn nog niet bezig met verduurzaming

post-thumbnail-img

In Nederland tellen we bijna 4 miljoen huiseigenaren. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat de helft van deze woningeigenaren nog niet bezig is met verduurzaming van hun huis. Het SCP vindt dat de overheid verduurzaming actiever moet stimuleren. In de Klimaatwet is immers vastgelegd dat in 2050 alle dan 7 miljoen woningen gebruik moeten maken van hernieuwbare energie en warmte. Met meer stimulans zullen huiseigenaren er sneller werk van maken.

Driekwart van de bewoonde koophuizen met een eigen dak heeft geen zonnepanelen en bijna de helft van de eigenaren heeft nog geen verdere isolatiemaatregelen genomen. Hieruit is duidelijk te zien dat een een grote groep woningeigenaren nog niet bereid lijkt te zijn om duurzame maatregelen te nemen. Maar volgens SCP ligt dat anders. Volgens hen zijn mensen wel degelijk bereid om te verduurzamen, maar houden “barrières” ze tegen. Denk hierbij aan te hoge kosten, de onzekerheid over hoe lang ze nog in het huis zullen gaan wonen, of de verwachting dat duurzame maatregelen in de toekomst goedkoper gaan worden.

Voor de kwart van de huiseigenaren die wel zijn begonnen met verduurzamen, blijkt milieuwinst niet eens de belangrijkste reden. Bij verduurzaming komen namelijk een hoop andere voordelen om de hoek kijken. De besparing op de energierekening en meer comfort zijn grote elementen die hierbij meetellen. 

Het SCP draagt mogelijkheden aan om verduurzaming te stimuleren, bijvoorbeeld door middel van financiële prikkels. Mensen die weinig draagkracht hebben moeten “ontlast en ontzorgd” worden volgens het SCP. Het plan van de overheid om hele wijken in één keer aan te pakken en de introductie van een ‘nationaal isolatieprogramma’ zouden hier aan bij kunnen dragen.

bron: NOS

< Terug naar nieuwsoverzicht